DOCHNAL Építőipari Tanácsadó Iroda

Főoldal
Szolgáltatásaink
Költségbecslés
Referenciák
Egyéb
Elérhetőségeink
További cikkek

Minőség az építőiparban: a játszma résztvevői

A játszmáknak az anatómiája a következő: szabadságok + korlátok + célok. Ha ezt egy csatárra figyeljük meg egy focimeccsen, akkor a szabadságok azok lennének, hogy futhat vagy állhat a pályán, segítséget kérhet vagy adhat a többi csapattagjának, stb. Az akadályok a foci szabályzata, és az ellenfelek, a cél pedig gólt rúgni az ellenfél kapujába. Ez lenne egy tiszta játszma. De hogy nézne ki egy aberrált játszma. Hát mondjuk a bíró és még két csapattag az ellenfélnek dolgoznak, és mondjuk még öt csapattagnak bekötnék a szemüket. Tehát árulók (a lefizetett csapattagok) zsarnokok (igazságtalan vagy elfogult bíró) és fogyatékosok (bekötött szeműek) csapatában elkezdeni a játszmát eléggé őrült egy dolog, de egy kemény csávónak mindig van bátorsága és reménye, hogy elérje a céljait.

Egy családi ház építésénél ugyan így fel lehetne vázolni a normális játszma állapotot. A cél a megvalósítandó épület. A szabadságok a rendelkezésre álló anyagi lehetőségek, a csapattagok: tervező, műszaki ellenőr, kivitelezők, építési osztály, másodfokú építési hatóságok, munkavédelmi felügyelet, munkaügyi felügyelet, közlekedési felügyelet, KHT, ÁNTSZ, kéményseprő vállalat, tűzoltóság, vízmű, gáz- és áramszolgáltató vállalat, stb. Korlátok: a fizikai univerzum, az ország törvényei stb. Ez lenne az építkezés ideális felállása. De az a vicc, hogy manapság ez nem így van, mert van egy pár csapattag, aki keményen átállt az ellenfél oldalára, vagy képtelen érzékelni a játszma célját és csakis saját magával törődik.

A megrendelőnek pontosan tudnia kellene, hogy mit akar, és rendelkeznie kellene azzal a pénzzel, mely szükséges a dolog megvalósításához. A gyakorlat pedig az, hogy jobb esetben csak egy elképzelése van, a pénz pedig a bank-é.

A tervező olyan házat kellene tervezzen, mely pontosan megfelel a megrendelő igényeinek az utolsó részletig, még a költségeket is illetőleg. Általában a tervező gondolata nem találkozik a megrendelőével, és a vége a kompromisszum. Hát ez így nem igazán van rendjén,- egy családban az lenne a kompromisszum, hogy a férj elnézi a feleségének, hogy nem tud főzni, a feleség pedig elnézi a férjnek, hogy büdös a lába. Az együttműködés, a segítség és a megértés lenne a helyes út.

A kivitelezőnek elő kellene állítania a fizikai valóságban azt, ami a tervekben szerepel. Hát erről rengeteget tudnék mesélni….

A hatóságoknak törniük kellene magukat, hogy elősegítsék az építkezést, hogy minél hamarabb megvalósuljon. Új érték előállítása növeli az ország GDP-jét, pénzügyi stabilitást és jólétet eredményezne, kulturált és esztétikus környezetet, boldog embereket. Ha valamelyik olvasó azt hiszi, hogy a hivatalnokok ezt csinálják, hogy a közt szolgálják,- tiszteletem a kivételnek-, akkor ki kell ábrándítanom. A hivatalnoknak iszonyatosan nehéz élete van, égy személytelen sokszor embertelen vagy igazságtalan törvényt kell szolgálnia. Nem igazán van döntési szabadsága, nem használhatja az ítélőképességét a helyzetek megoldásához, mert a törvény az törvény és nem csak a szemét köti meg, hanem kezét-lábát is. Most a tisztességes hivatalnokról beszélek nem pedig arról a kevésről akik eladták lelküket az emberiség elnyomásának.

Nos, ebben a dzsungelben nagyon sok mindent tudni kell, mint az építőipari szakmáról, mint az emberek kezeléséről, és így eljutottunk a játszma két éllovasához, akiken áll vagy bukik a közös cél. Ők ketten kell, hogy ismerjék az építőiparnak nevezett játszmának minden csínját-bínját, ők azok, akik ösvényt vágnak a dzsumbujban, nekik kell legyen erejük és bátorságuk a dolgokat véghez vinni és a szekeret a helyes kerékvágásban tartani. Éles kardjuk az elméjük és a hatalmas tudásuk, káoszban a rend, sötétségben a reménysugár. Ne csak papírjuk legyen róla, hanem profik kell legyenek az építőiparban. Ők a Felelős Műszaki Vezető és a Műszaki Ellenőr. E két ember kompetenciáján múlik égy építmény minősége.

Dochnal Róbert
építőmester szakmérnök___
_______________
______________________________
___________________________________________
___________________________________________________

„Az a szándékunk, hogy professzionális mérnöki szolgáltatásainkkal és tanácsadásainkkal segítséget nyújtsunk Tervezők, Kivitelezők, Beruházók és Magánszemélyek építőipari problémáik megoldásában, ezáltal rendet víve az építőipar zűrzavarába. A Célunk a MEGELÉGEDETT MEGRENDELŐ MEGTEREMTÉSE, aki közelebb került építő szándékaihoz”