DOCHNAL Építőipari Tanácsadó Iroda

Főoldal
Szolgáltatásaink
Költségbecslés
Referenciák
Egyéb
Elérhetőségeink
További cikkek

Rezsióradíj

(2006. 08. 15.)

1999-ben készítettünk egy Penny Market-et, melynél 1200 forintos rezsióradíjat alkalmaztunk. A projekt nagyon jó minőségben elkészült, viszont volt egy kis bibi, ugyanis tizenhét millió veszteséggel zártuk le a projektet. Körülnéztem a piacon és azt tapasztaltam, hogy vannak vállalkozók, akik ma 2006-ban még mindig 1200 vagy annál alacsonyabb díjjal számolnak. Rá sem merek gondolni, milyen eredményekkel zárodnak ezek a bevállalások. Régebben is kevésért vállalkoztunk, de úgy néz ki, hogy a helyzet csak rosszabbodott.

Egy vállalkozásnak az lenne az értelme, hogy hasznot termeljen. Vannak a bevételek és a kiadások, a különbözetük az eredmény melyből, ha levonjuk az adókat, megkapjuk a hasznot. Tehát a józan paraszti ész azt diktálja, hogy a bevétel nagyobb kell, hogy legyen, mint a kiadás. Egy költségvetés végösszegének a megállapításához, elsősorban meg kell állapítanunk a költségeket, és ennél többet kell majd elkérni. Ez annyira egyszerű, hogy szinte senki sem követi ezt a sémát. Vannak egypáran, akik megkérdezik az alvállalkozóktól az árakat, erre pedig ráteszik a saját elképzelésüket és így vállalkoznak,- a gyakorlat őket igazolja. A mai gazdasági és adózási környezetben ez a legegyszerűbb vállalkozási módszer, ugyanis a költségeket az alvállalkozók viselik. Vannak, akik alkalmaznak fizikai dolgozókat, és máris bonyolódik az ügy. A gazdasági rendszerünk bünteti azokat, akik dolgozókat alkalmaznak, munkáltatói és munkavállalói járulékokkal, munkaügyi, munkavédelmi és egyéb többlet kötelező kiadásokkal. Elégé nehéz megállapítani a valós költségeket ebben az esetben.

Egy projekt megvalósításához, valakinek el kell végeznie azokat a munkafolyamatokat melyek, által felépül a létesítmény. Egy munkafolyamat nem más, mint azon minimális tevékenységek összessége, melyek szükségesek egy-egység építőipari termék előállításához. Az építőipari szakma meghatározta a munkafolyamatokat és ezek összetételeit. A munkafolyamatok megtalálhatók különböző normagyűjteményekben. A magyar normagyűjtemények normákat határoznak meg, azaz mennyi idő alatt kell elkészíteni egy-egység munkafolyamatot egy embernek. Külföldön vannak olyan normagyűjtemények, melyek teljesítményeket határoznak meg, azaz egy óra alatt mennyi egység munkafolyamatot kell elkészítenie egy embernek. A kettő szinte ugyan az, munkafolyamat, idő és dolgozó kombinációja.

Az a kivitelező, aki a munkáltató szerepét felvállalja, fogja a terveket, szétszedi munkafolyamatokra, kiszámolja ezeknek a mennyiségeit, és az általa jónak vélt normákat beszorozza egy bizonyos összeggel, amit rezsióradíjnak hívunk. Ebben az egészben az az érdekes, hogy a rezsióradíjat a piac diktálja, és semmi köze a vállalkozó valós költségeihez. Ezzel a módszerrel elkészített költségvetés nem válaszolja meg azt a kérdést, hogy mennyi a haszon? Tudjuk a végösszeget, de nem ismerjük a költségeket. Mindenkinek el kellene végeznie a saját vállalkozásának a rezsióradíj számítást évente legalább egyszer, ugyanis a rezsióradíj nem más, mint a cég költségei egy órára vetítve. A lényeg a következő: össze kell szedni a cég összes költségét, és ezeket időarányosan szerepeltetni kell a költségvetésben. Manapság ezt úgy teszik, hogy elosztják a munkafolyamatok díján vagy anyagán, vagy az alvállalkozókon, vagy a főösszesítőn külön részletezve. A piacgazdaságban a kereset és a kínálat diktálja az ütemet, érvényben van egy trendi rezsióradíj, ami nagyon alacsony, és szinte mindenki áron alul vállalkozik. A költségek viszont reálisak, a valóságban megjelennek, és a túlélési ösztön sokszor etikátlan megoldásokat diktál. Az etikátlan magatartás pedig általánosítást, utána pedig gyűlöletet szül azok iránt, akiket megkárosítottak.

Van egy alaptörvény: ha A személy gyűlöli, utálja, vagy kritizálja B személyt, akkor A személy előzőleg elkövetett egy ártó tettet B személy ellen. A személy egyensúlyra törekszik, ezért meg fogja engedni, hogy ártsanak neki is, és ezzel megkapja azt az ürügyet, hogy egy még nagyobb ártó tettet kövessen el. Ezzel el is kezdődött egy zsugorodó spirál A személyre nézve, a dolgai egyre csak rosszabbodnak.

Nincs ember ezen a bolygón, akinek ne lennének ártó tettei, a megoldás pedig létezik, mindent rendbe lehet hozni, csak egyszerűen rá kell nézni a dolgokra. Az építőipar ma Magyarországon elégé etikátlanná vált, és nehéz a becsületes ember élete a zavaros vizeken. A szakmánk zsugorodó spirálját helyreállíthatjuk azáltal, hogy egyénenként ránézünk a saját nem ok dolgainkra, és korrigáljuk azokat. Az egyik lényeges lépés a valós rezsióradíj visszavezetése a piacra. Szükség esetén, itt letölthető egy táblázatot, mely segítségével ki tudja számolni a saját rezsióradíját.

Sok sikert kívánok, baráti üdvözlettel:

Dochnal Róbert
Okl. építőmester szakmérnök___
_______________
______________________________
___________________________________________
___________________________________________________

„Az a szándékunk, hogy professzionális mérnöki szolgáltatásainkkal és tanácsadásainkkal segítséget nyújtsunk Tervezők, Kivitelezők, Beruházók és Magánszemélyek építőipari problémáik megoldásában, ezáltal rendet víve az építőipar zűrzavarába. A Célunk a MEGELÉGEDETT MEGRENDELŐ MEGTEREMTÉSE, aki közelebb került építő szándékaihoz”