DOCHNAL Építőipari Tanácsadó Iroda

Főoldal
Szolgáltatásaink
Költségbecslés
Referenciák
Egyéb
Elérhetőségeink
További cikkek

Az építőipar útvesztői: Semmis szerződés

(2007. 05. 03)

Nagyon is oda kell figyelni, hogy milyen szerződést ír alá az ember.

1997- ben Dunaújvárosban épült egy „Tojásház” nevezetű bevásárlóközpont szerű épület, melynek elvállaltuk a homlokzati téglaburkolási munkálatok egy részét. A kivitelezéssel szépen is haladtunk, mindannyiak megelégedésére, viszont váratlanul a generálkivitelező csődöt mondott, és elindult egy felszámolási eljárás ellene. Hogy ki indította el az eljárást, az nem számít, az volt a lényeg, hogy nem tudták kifizetni az elkészített munkát.

A Tojásháznak több tulajdonosa volt, és mivel arra törekedtek, hogy az épület be legyen fejezve, összehívták a még szükséges alvállalkozókat- történetesen heten voltunk- és egy megállapodást javasoltak, miszerint, ha mi befejezzük a munkákat, akkor ők kifizetik a díjainkat. Erre pedig egyetemleges felelősséget vállaltak. Az egyetemleges felelősség annyit tesz ki jogilag, hogy nemfizetés esetén, ha bármelyikük bankszámláján van pénz, abból ki leszünk fizetve, ők pedig majd rendezik egymás között a pénzügyeiket. A megrendelők körébe tartozott két olyan nagyvállalat, melyeknek milliárdos vagyonuk van mind a mai napig is. Az egyik áramot ad el, a másik pedig vasat gyárt… Kétség nem fért a pénzügyi fedezet meglétéről, tehát, összeültünk és ügyvédek jelenlétében létrejött a megállapodás.

A munka be lett fejezve, megtörtént a műszaki átadás-átvételi eljárás hiánypótlás-mentesen, a megrendelők legnagyobb megelégedettségére. A ház a mai napig panaszmentesen pompázik a maga szépségével, és a város egyik gyöngyszeme.

A munkánk ellenszolgáltatását viszont nem kaptuk meg. Minden egyes megrendelő visszautasította a kifizetést, hivatkozva a szerződés egyik pontjára…

Öt évig tartott a bírósági per első fokon. Mindent elkövettek, amit jogilag el lehetett követni, elnapolások, betegségekre való hivatkozások, stb. Nagy nehezen megnyertük a pert első fokon. Fellebbeztek. Másodfokon ők nyertek. Harmadfokon a Legfelsőbb Bíróság az alábbiakat mondta: „…hiába van igazuk a felpereseknek, nagyon sajnáljuk, de a jogi helyzet az alpereseket igazolja, és ez egyedi eset miatt nem lehet megváltoztatni a jogrendszert…” Így tehát a tulajdonosok nyerték meg a pert, és az elvégzett munkáért nem fizettek ki egy árva busznyákot sem.

Az ok a következő volt: a generálkivitelezői szerződésben volt egy pont, mely szerint a megrendelők nem állhatnak jogi viszonyban az alvállalkozókkal. Állítólag, ha az alvállalkozók égy új szerződést kötöttek volna a megrendelőkkel, akkor egy új jogi helyzet állt volna elő. Szinte ugyan az csak pepitában. Ez egy olyan jogi csavar, ami meghaladja a józan eszet, és jobb tudni ennek létéről.

Nagyon is oda kell figyelni, hogy milyen szerződést ír alá az ember.

További jó munkát, baráti üdvözlettel:

Dochnal Róbert
műszaki ellenőr___
_______________
______________________________
___________________________________________
___________________________________________________

„Az a szándékunk, hogy professzionális mérnöki szolgáltatásainkkal és tanácsadásainkkal segítséget nyújtsunk Tervezők, Kivitelezők, Beruházók és Magánszemélyek építőipari problémáik megoldásában, ezáltal rendet víve az építőipar zűrzavarába. A Célunk a MEGELÉGEDETT MEGRENDELŐ MEGTEREMTÉSE, aki közelebb került építő szándékaihoz”