DOCHNAL Építőipari Tanácsadó Iroda

Főoldal

Költségbecslés


Mennyibe kerül? Mindig ugyan az a kérdés merül fel, amikor valaki építeni szeretne valamit.

Manapság egy családi ház megvalósítása nem egy olcsó mulatság, pár tízmilliótól több százmillióig terjedő összegekről beszélünk.

Mindenkinek van egy álma, ami a családi házát illeti. Van egy elképzelése, hogy mekkora legyen a nappalija, hány szobája legyen, garázs, fürdőszobák, fitneszterem, medence stb. De mennyibe is kerülhet ez az álom?

Egy elkészített tervdokumentációból egy építőipari szakember már tud mondani egy körülbelüli összeget tól-ig. De egy elkészített tervdokumentáció már kiteszi a családi ház 1-3%-át, ami egy pár százezertől egy pár millióig terjedő összeget is kitehet.

Nem egyszer találkoztam olyan emberekkel, akik kifizettek több százezer forintot egy terv elkészítésére, és csakis utána szembesültek, hogy a lerajzolt ház megvalósításához még a pénz negyedével sem rendelkeznek, és kezdhetik az egészet elölről. A végén mindenki haragszik mindenkire, a Megrendelő a Tervezőre, mert túl drága házat tervezet, a Tervező a Megrendelőre, mert nem fizették ki, pedig ö azt tervezte, amit mondtak neki, stb…

Általában az ember álmai túlszárnyalják az éppen a rendelkezésére álló anyagi lehetőségeit- legalábbis ez a tapasztalatom. De ezzel nincs semmi baj addig, amíg az ember meg tudja valósítani céljait. A célokért egy kicsit nyújtózkodni kell, hiszen ez viszi előbbre a társadalmunkat.

Alapvetően 4 fázisra lehet szétbontani a tervezési folyamatot: 1. Igényfelmérés.
2. Egyeztetések.
3. Engedélyezési terv.
4. Kiviteli terv.


Az 1. Igényfelmérési fázisban ki kell, hogy derüljön, hogy a Megrendelőnek pontosan mire van szüksége, mi kívánatos, és mire van lehetősége.

A 2. Egyeztetések tervezési fázisban összehangolásra kerülnek a megrendelő igényei, a szakmai követelményekkel és a hatósági korlátozásokkal.

A 3. Engedélyezési terv fázisban, már az a tervcsomag kerül kidolgozásra, mely hatósági engedélyt kap a létesítmény kivitelezéséhez.

A 4. Kiviteli terv fázisban azokat a részletek kerülnek kidolgozásra, melyek szükségesek a kivitelezés megvalósításához.

Ciklusokban kell megközelíteni a végső megoldást. Minden tervezési fázis egy vagy több ciklusból áll.
Egy ciklus – vázlatosan - így nézne ki:
1. A Megrendelőnek van egy álma és egy anyagi lehetősége.
2. Elkészül egy terv (mórickábra, vázlatterv, engterv vagy kiviteli terv) az álomról.
3. Elkészül egy költségbecslés az álom megvalósításáról.
4. Döntéshozatal a hogyan továbbiról: korrekció vagy tovább lepés.
Hogy hány ciklust kell lefutni, azt nem tudom, de komoly gondokat fog okozni, ha kihagyják a becslést egy ciklusban és enélkül lépnek tovább.

Az 1. és 2. tervezési fázisokban egyszerű bedo költségbecsléseket tudok javasolni, míg a 3. és 4. tervezési fázisokban részletes költségvetési kiírásokat, melyeket legalább 3-3 kivitelező áraz be.

A bedo Költségbecslési Program (be-mint becslés, do-mint Dochnal féle) egy új szemléletmód a becslések területén, mely rászabható egy konkrét projektre, és eredményként ad válaszokat, hogy mennyi az annyi, illetve részadatokkal is szolgál a tervezés optimalizáláshoz. Ezen a lapon van egy tájékoztató video, mely megkísérli bemutatni a bedo becslési programunkat.

Üdvözlettel:
Dochnal Róbert
építési specialistaSzolgáltatásaink
Referenciák
Egyéb
Elérhetőségeink
Cégadatok

bedo Költségbecslési Program bemutató:___
_______________
______________________________
___________________________________________
___________________________________________________

„Az a szándékunk, hogy professzionális mérnöki szolgáltatásainkkal és tanácsadásainkkal segítséget nyújtsunk Tervezők, Kivitelezők, Beruházók és Magánszemélyek építőipari problémáik megoldásában, ezáltal rendet víve az építőipar zűrzavarába. A Célunk a MEGELÉGEDETT MEGRENDELŐ MEGTEREMTÉSE, aki közelebb került építő szándékaihoz”